Túrajavaslatok - Közép

A Misina-Tubes gerinc és környéke

 A jórészt murvás parkerdei sétautak gyermekkel is kényelmesen, könnyen végigjárhatóak akár nedvesebb időben is.

 Konkrét túratervet nem adunk, de javasoljuk a Dömörkapu – Misina – Kis-Tubes - Tubes (sárga sáv) útvonal és a Rotary-sétány (sárga körív) bejárását (térkép!). Kiindulási pont lehet a Tettye, ahonnan a tér északkeleti sarkából induló Irma-úton (sárga sáv) jutunk a Dömörkapuhoz. A Dörmörkapu és a Misina is alkalmas kezdőpont (tömegközlekedéssel és gépjárművel elérhetők), de kezdhetjük kirándulásunkat a Mecsek-kapunál, ahonnan a Hotel Kikelet (zöld kereszt) – Francia emlékmű-Miléva-út (zöld négyszög) Irma-út séta után folytathatjuk útunkat a Dömörkapu felé. (Ha ezt az utat választjuk a Tettye-tér feletti Balázs pihenő nyújtotta kilátás megér egy kis kitérőt!). A Dömörkapunál érdemes kimenni a Bertalan-sziklára, a Flóra-pihenőhöz.

 A Rotary-sétány a Tubes-csúcsokat járja körül. Rátérhetünk a gerincútról (sárga sáv) a Misina és a Kis-Tubes között vagy a Tubes alatt.

 A Tubestől a sárga sáv vagy a piros háromszög jelzéseken továbbhaladva a Lapishoz jutunk (közben keresztezzük a Rotary sétányt), ahonnan a zöld háromszög jelzésen hamar a Sós-hegyre (kilátó!) érünk. Visszafelé az odavezető úton kívül számos alternatív útvonal kinálkozik (térkép!).

 A parkerdei utakon tilos a kerékpározás. A Dömörkaputól jelzett erdei kerékpárút vezet Kis-rét - Kantavár - Rábay-fa érintésével a Kereszt-kunyhóig (Mecsekháti út). A Mandulástól a Lapisi úton kerekezhetünk távolabbi úticélok felé.

 

 

Az egykori pécsi bányavidék peremén

A túra célszerű kiindulópontja a Dömörkapu. Ide Pécsi helyijáratú autóbusszal, vagy gépkocsival egyaránt eljuthatunk. (A Tettyéről kellemes sétával elérhető a sárga sáv jelzésű Irma-úton.) A Dömörkapunál érdemes kis kitérőt tenni a Bertalan-sziklára és a Flóra-pihenőhöz, ahonnan szép kilátás nyílik Pécsbányatelep, Árpádtető és a Keleti-Mecsek irányába. Alattunk van Lámpásvölgy, kissé távolabb Pécs keleti városrészei és dél-délkelet felé a Villányi-hegység is látszik.

A Dömörkaputól a piros sáv jelzésen indulunk, keresztezzük a sípályát majd hamarosan a Kis-rétre érünk.A piros sáv jelzésen továbbhaladva leereszkedünk a Lámpás-völgy északi végéhez. A piros rom jel felvezet az út közelében lévő, attól délre, dombtetőn található kantavári romokhoz. Továbbhaladva a piros sáv jelzésen a felhagyott kantavári kőbánya bejáratát látjuk, majd a muvás úton nemsokára elérjük a Rábay-fát (turistautak csomópontja). Innen déli irányba, a zöld kereszt jelzésű turistaútra (Tölgyes-út) térve, a dombhajlatokat követve haladunk Pécsbányatelep felé. A Zsuppon-parlag nevű résznél érdemes kimenni az erdő szélére, ahonnan szépen látszik a Misina, a sípálya és a Dömökapu. Kellemes sétaúton a pécsbányatelepi erősen pusztuló Gesztenyésbe érünk. Városi autóbusszal juthatunk vissza a pécsi belvárosba.

Akik hosszabb túrát terveznek, a Gesztenyésből a zöld kör jelzéső turistaúton könnyen elérik Tripammer-fát, onnan pedig a nevezetes közép-mecseki völgyeket (Petnyák, Melegmány,Nagy-mély-völgy). A sűrű úthálózat lehetővé teszi változatos túrák tervezését (térkép!).

A Dömörkaputól indulhatunk a piros négyszög jelzésű úton is. Ekkor leereszkedünk a Lámpásvölgybe, majd a Lámpási-árok mellett észak felé tartva hamarosan elérjük a piros kereszt jelzésű utat. Ezen, az előbbi leírás szerint folytahatjuk a túrát.

 

 

Nevezetes völgyek: Melegmány, Nagy-mély-völgy, Petnyák

 Rövidebb, 2-3 órás körtúrát tehetünk a Melegmányi-völgyben futó piros négyszög, a Nagy-mély-völgyben haladó piros sáv, a Petnyák-völgyet átszelő zöld sáv és a völgyeket a Tripammer-fával összekötő kék kör jelzésű turistautakon. A térkép tanulmányozása után mindenki kiválaszthatja a számára kedvező kiindulópontot. Személygépkocsival könnyen elérhető a Kereszt-kunyhó és a Tripammer-fa de választhatjuk a mánfai templomot (piros kereszt jelzés a Petnyáki-völgyig) vagy a a Kőlyuki betérőt (piros sáv jelzés) is. Utóbbiak tömegközlekedéssel is megközelíthetők. Ha van időnk a Petnyákból a Kőlyukig is elmehetünk, ami nem nagy kitérő és megéri a fáradtságot! Ebben az esetben egy rövid szakaszon ugyanazt az utat kell megtennünk visszafelé is. Természetesen, ha a kőlyuki betérőtől indulunk, akkor a barlangbejáratot mindenképp látni fogjuk.

 A Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát végigjárók is tehetnek egy kitérőt a völgyekbe, hiszen a Kéktúra útvonala érinti a Kereszt-kunyhót és a Tripammer-fát is.

 A völgyekbe vezető turistautakon helyenként meredek szakaszok vannak; ezek esős, nedves időben csúsznak! A Nagy-mély völgy Petnyákhoz közeli részén a turistaút közvetlenül a patak partján illetve részben a köves patakmederben halad. Télen, jegesedéskor balesetveszélyes!

 Akik hosszabb túrákra (6-8 óra) is vállalkoznak, azoknak pécsi indulásként a tömegközlekedéssel elérhető Dömörkaput (az innen induló piros sáv jelzés Kis-rét, Kantavár, Rábay-fa érintésével a Nagy-mély-völgybe visz),a Pécsbányatelep feletti Ezerévest (a zöld kör jelzés a Tripammer-fához visz) vagy a Komlói úton a városhatár közelében induló zöld kereszt jelzést ( szintén a Tripammer-fához visz) javasoljuk. Visszatérés az ajánlott utakon illetve a Kőlyuktól a Zsidó-völgy - Lapis (zöld sáv) útvonalon lehet. A Lapistól Pécsre több úton mehetünk (térkép!, válasszuk a nekünk kedvezőt). Szintén hosszabb kirándulás tehető a mánfai templomtól és a kőlyuki betérőtől (távolsági autóbusszal elérhetők) pécsi túracéllal.

 

 

A vágoti gerinc környéke

 A terület bejárására több kiindulópont ajánlható (Lapis, Remete-rét, Orfű, Mecsekrákos, Száraz-kút) illetve ezeken át hoszabb túrák része is lehet a vágoti gerinc környéke. A sárga sáv jelzésű turistaút fut végig a gerincen és Vágotpusztán, Bánoson át az orfűi tófüzérhez (Mecsekrákos, Orfű) viszi a túrázót. A turistaút a a Lapist Remete-réttel összekötő műúton halad az első nagy kanyarig, ahol letér az erdei kövesútra. Számos könnyű és kissé nehezebb körtúra tehető Mecsekrákos, Orfű, Lóri, Büdös-kút érintésével illetve Vágotpusztáról a Kecske-háton leereszkedve, Kőlyuk érintésével, a részben nehezen járható Zsidó-völgyön át (térkép!). Vágotpusztáról Sikonda is elérhető. Ha nem körtúrában gondolkodunk, az orfűi tóvidékről, vagy Sikondáról autóbusszal juthatunk vissza pl. Pécsre.

 A gerincút (sárga sáv) kijelölt kerékpáros útvonal, így kombinálva a Pécs-Orfű kerékpárúttal szép túrák tehetők. Vágotpusztáról kerékpározásra kijelölt erdei út visz Sikondára illetve Lórin keresztül a Pécs-Orfű kerékpárúton található Száraz-kúti pihenő felé.

A kerékpáros túrák tervezésénél érdemes figyelembe venni, hogy az Orfűről Bánosra valamint a Lóri kulcsosháztól Vágotpusztára vezető útszakaszok meredekek, ezeken nem tud mindenki felhajtani.